Lite nytt på Bjerke-møtet
Med joggesko og spesnt i steget møtte DNT-leder Knut Weum kritiske røster i kveldens folkemøte på Bjerke. TGN-foto/LB

Lite nytt på Bjerke-møtet

Skrevet av: Truls Pedersen 20:53 11. april 2019 , kategori: Øvrig

KOMMENTAR: I landssammenheng var det ikke mye dramatikk som framkom i kveldens folkemøte i regi Oslo Travklubb på Bjerke. Det meste er kjent fra før, men det er engasjement i Bjerke-miljøet. De har bare reagert litt sent.

Enkelte været nok store avsløringer i kveldens møte om Bjerke travbanens skjebne, og noen mente endog det var så banebryrende at det måtte sendes direkte fra seansen.

I realiteteten framkom det ikke noe som ikke er kjent fra før, og omtalt blant annet her i TGN. På mange måter var det gamle nyheter som nå blir reprodusert i stor stil. Dramaet var heller ikke mer framtredende enn det bør være på et slikt folkemøte.

Dette er slik det er:

* Bjerkes Parkering Nord er solgt for en minstepris på 450 millioner kroner. Kjøper er Selvaag Bolig

* Et hotell skal bygges på Bjerkes gjenværende område, og i tilknytning til den nåværende tribunen som blir omgjort

* 40 mål av område «Bjerke syd» er solgt. Det eneste som kan omstøte det salget er to ting:
1) Oslo kommune sier at det ikke blir noen boligregluering av området
2) At reguleringen blir av en slik art at det ikke er lønnsomt for kjøperen Selvaag Bolig

* De trenerne som i dag har sine staller på Bjerke, er tilbudt plass på treningssenteret på Nannestad

Les også: KRITISKE TIL BJERKE-SALGET

Det var forventet at de som møtte på dagens møte ikke var tilhengere av et salg. De aller fleste på Oslo Travklubbs møte var medlemmer og tilhører Bjerke-miljøet. Det er naturlig at de ikke ønsker at deres treningsarena skal legges ned.

Vi kan forstå deres frustrasjon. Bjerke ligger midt i storbyen Oslo etterhvert, og det er en perle i en storby. Samtidig er det en kjensgjerning at man ikke har klart å skape den rekrutteringen på Bjerke som man burde kunne forvente etter at storbyen spiste seg inn på arenaen som ble bygd på bondelandet i Vestre Aker i 1928.

DNTs styreleder Knut Weum ble grillet av salen, og man skal berømme Weum for å holde fatningen og ikke la seg lokke inn i opphetede diskusjoner. Det Weum kunne vært enda klarere på er at sporten trenger pengene et salg vil gi.

Derimot skal Weum ha kritikk for å være upresis og sleivete med uttrykk og formuleringer. Han fortsetter å gjemme seg bak en opsjonsavtale, selv om det som er i realiteten på område syd, er et rent salg. Weum ønsket ikke å oppgi hva betingelsene for salget og prisen på område syd ville bli. Det kunne han servert møtet, fordi det bør uansett fram i en medlemsorganisasjon. Det blir for billig å hevde at det er en hemmelighet mellom kjøper og selger, og der kjøpers hensyn skal vektlegges.

På den annen side er det DNT som eier Bjerke. Det er Knut Weum som er DNTs leder, og han har et enstemmig styre bak seg i å handle som han gjør. Mange av de frammøtte følte nok at de «eide» Bjerke mer enn Weum. Det er feil. Om resten av landet mener det samme som de som satt i salen i kveld, blir Weum kastet fra lederstolen i DNT 27.april.

Vi har forståelse for at de som er tilknyttet Bjerke, og Oslo Travklubbs rundt 250 medlemmer, ønsker å «redde» sin arena. Samtidig er man noen år for sent ute. Allerede da DNT kjøpte Nannestad i 2010, var det klart at Bjerke som treningsarena skulle nedlegges.

I dagens situasjon kan vi se at det kanskje er lite gjennomtenkt å fjerne hele det aktive hestemiljøet på Bjerke. Miljøet har tatt seg noe opp de siste årene, etter et desidert lavmål rundt 2010-2012. Men så er nå beslutningen tatt, og et salg gjennomført. Da er det ikke mye mer å få gjort. Men at Bjerke som rekrutteringsarena har et stort, og udekket potensial, er det neppe noen tvil om. Noe av det store problemet er at man har ikke klart å utbytte det hittil – når banen har ligget der urørt.

Om DNT som Bjerkes eier omstøter salget av Bjerke uten grunnlag i kontrakt, kommer det et søksmål fra kjøper man knapt kan ane rekkevidden av. Derfor er det neppe noen annen utvei enn å erkjenne at store deler av Bjerke travbane er solgt, om man liker det eller ei. Om det er smart, ja, det vil bare framtoden og forvaltningen av midlene si noe om. Historien er ikke på travsportens side der. På den bakgrunnen forstår vi også mange av de kritiske stemmene i kveldens møte.

 

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013