Norges eldste montèrytter: – Det er syting å si at det er tøft
Norges eldste montèrytter mener det er syting å klage over de fysiske testene i montè. Foto: hesteguiden.com

Norges eldste montèrytter: – Det er syting å si at det er tøft

Skrevet av: Kristine Kihle 12:49 22. august 2019 , kategori: Sport

7. august fylte Trude Kleveland 55 år. I går gjennomførte hun de fysiske montètestene uten problem.

Det å gjennomføre et montéløp innebærer en stor fysisk påkjenning for rytteren. Derfor er det krav om årlige obligatoriske fysiske tester for å beholde lisensen. Foruten en kondisjonstest hvor rytteren skal løpe 3000 meter på maks 15 minutter, inneholder testen to øvelser; statisk knebøy og planken.

– Jeg er en av de som har frontet disse testene, fordi det er relevant i forhold til det vi som ryttere skal utføre i banen. Kondisjon er viktig i forhold til utholdenhet. Som rytter skal du dessuten holde sitsen gjennom hele løpet, uavhengig om du har høy eller lav sits. Derfor er det viktig å ha en god kjernemusklatur, som holder seg i balanse. Planken er en statisk øvelse som er relevant for dette, i tillegg til knebøyen som går på styrken i lårene. Det er syting å si at det er tøft. Vi var rundt ti stykker som tok testene på Leangen i går, også er det noen som skal sykle i dag. Det er et alternativ til 3000-meteren, forteller Trude Kleveland som driver et hundehotell.

– Hvor krevende er disse testene?

– Det nytter ikke å møte opp, uten å ha trent. Det er ikke «husmorjogg» å gjennomføre 3000 meter på under 15 minutter, men har du forberedt deg klarer du det. Selv er jeg en langdistanseløper, og har blant annet løpt flere halvmaraton. Foran de fysiske testene løper jeg intervaller, for å få opp farten, forteller Kleveland som ikke tok montèlisensen før hun hadde passert 40 år.

Fux_Pride_74J1786.jpgTrude Kleveland på ryggen til Fux Pride. I sommer vant de supersprinten på Jarlsberg på 10,9/1100 meter. Foto: hesteguiden.com

Så langt i år har hun tatt fem seirer på 22 starter. Totalt gjennom karrieren er det blitt 35 seirer (302 starter).

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke gjorde det tidligere, for det er så gøy! Det er det som driver meg. Akkurat nå leder jeg i kampen om championatet på Leangen, og ligger slik til at jeg er inne i NM neste år. Det er et stort mål, sier Kleveland.

Søndag er det Leangen Duathlon. Hun skal ut med sin egen Fux Pride som ble fjerde i på 16,5vm i montè på mandag.

– Han var langt nede etter Biri allround. To løp i 30 varmegrader på bortebane ble for tøft. Han ville ikke drikke, og var langt nede da vi kom hjem. Vi gjorde alt for å få i ham væske for han var dehydrert, og han fikk tid til å hente seg inn. Derfor var han tynt jobbet før starten på mandag. Jeg tror det løpet skal ha gjort ham godt, sier Kleveland som ikke skal kjøre selv til søndag.

– På Leangen er det ikke så mange ryttere som også har kjørelisens, derfor har det ikke vært slik at det er krav om samme rytter og kusk, slik som på Biri. Ragnhild (Bjørnbeth) er 100 ganger bedre enn meg til å kjøre. Jeg vil gjerne gjøre det best mulig for hesten, derfor kjører Ragnhild også rir jeg, sier Norges eldste montèrytter.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013