Vil myndighetene avvikle norsk hestenæring?
Svein Morten Buer, generalsekretær i DNT. TGN-foto/HAH

Vil myndighetene avvikle norsk hestenæring?

Skrevet av: Line Bjølgerud 18:19 03. september 2019 , kategori: Sport

Tomme staller, nedlagte trav- og galoppbaner og redusert utdanning av rideskolelærere kan bli realiteten dersom myndighetene innfører nye regler på Norsk Rikstotos spill, skriver Svein Morten Buer (DNT) og Thomas Gjelsås (NJ) i et leserinnlegg. 
«Det vil svekke omsetningen med flere hundre millioner. Uten støtten fra veddeløpsglade spillere kan hele hestenæringen på sikt dø ut.

Norges hestemiljø består av mange ulike aktører som samspiller i et økosystem. Uten overføringene fra mange, hesteglade nordmenn, som spiller på hest gjennom Norsk Rikstoto, vil langt flere deler av næringen enn bare hestesporten rammes. Dette vil gå utover de lokale hestemiljøene, aktivitetstilbudene og sysselsettingen av 16 000 arbeidsplasser innenfor hest og hestesport.

Første september leverte Norsk Rikstoto og Lotteri- og stiftelsestilsynet sine innspill til Landbruks- og matdepartementet om fremtidig ansvarlighetsrammeverk, som departementet skal behandle i høst. Lotteri- og stiftelsestilsynet har lenge antydet at en tapsgrense på 20 000,- pr måned er «ansvarlig».

For de fleste av oss er 20 000,- et beløp som vi ikke vil være i nærheten av å kunne tape på en måned. Imidlertid finnes det flere hundre mennesker som nærmest er yrkesspillere og som vinner mye og har råd til å tape dette. De er på jakt etter spenningen dette kunnskapsspillet gir. Og når de taper, har de råd til at pengene tilfaller hestemiljøene over hele Norge.

Dersom landbruksminister Olaug Bollestad velger å lytte til linjen som Lotteri- og stiftelsestilsynet har antydet den siste tiden, vil spill på hest gjennom den eneste lovlige aktøren i Norge bli så lite attraktivt at mange spillere heller vil bruke pengene på uregulerte, utenlandske aktører med ulovlig aktivitet i Norge. Kundeundersøkelser antyder at så mange som tretti prosent av kundene da vil velge å spille hos uregulerte aktører i stedet. Dette vil medføre reduserte premiepotter som igjen gjør at produktene blir mindre attraktive og pengene vil forsvinne ut av landet. Myndighetene vil dermed miste muligheten til å motarbeide uønsket spilladferd for å beskytte enkeltpersoner, deres familier og pårørende.

Norsk Rikstoto har de siste årene gjennomført en rekke ansvarlighetstiltak som har som formål å forebygge, avdekke og begrense uheldig spilladferd. De har blant annet gode instrumenter for å tilby individuelle tapsgrenser som er tilpasset den den enkelte kundes situasjon, samtidig som de overvåker og kontakter spillerne som viser uheldig spilladferd.

Hestesporten står samlet bak Norsk Rikstotos kamp for å opprettholde dagens ordning. Styrene i Norsk Jockeyklub og Det Norske Travselskap står sammen med Norsk Rikstoto bak forslaget om at dagens kunder skal ha individuelt tilpassede grenser innenfor det ansvarlighetsrammeverket Norsk Rikstoto har foreslått.

Så mye som en halv milliard kroner overføres til hestesporten hvert år. Dersom de nye reglene innføres, vil overføringen til sporten halveres. 250 millioner kroner er svært mye penger. Ressursene gjør det mulig for folk flest å bli kjent med fantastiske dyr som har spilt en stor rolle i norsk historie. For mange er det terapi. For andre er det en spennende og utviklende hobby. Det omfatter også midler til utdanning, forskning og dyrevelferd.

Norsk Rikstoto ønsker ikke å gå på akkord med myndighetenes overordnede krav om å følge opp uheldig spilladferd. Tvert imot. De lever etter konsesjonsteksten «forebygge, oppdage og reagere». Og det virker. Hvis overføringene til hestenæringen reduseres så mye som beregningene viser at de vil gjøre med nye regler, er det begynnelsen på slutten. Reduksjonen av antall hester i Norge vil være umulig å reversere. Setter man fart i en nedadgående trend, vil økosystemet svekkes og konsekvensene bli store for alle oss som er glad i hester.»

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013